Společnost Apple překonala novou hranici

Poslední červnový den se společnosti Apple podařilo dosáhnout tržní kapitalizace ve výši 3 bilionů USD a stát se tak první společností v historii, která tuto hranici překonala.

Tento úspěch lze přičíst události ze srpna 2020, kdy zároveň jako první americká společnost dosáhla tržní kapitalizace 2 bilionů USD.

Zajímavé je, že na začátku roku 2022 již Apple na krátkou dobu překonal třímiliardovou hranici, ale nepodařilo se mu uzavřít na daných hodnotách. Nakonec se mu to před několika dny podařilo. Akcie 30. června vzrostly o 2,31 % na 193,97 USD a tržní kapitalizace dosáhla v tento historický den 3,05 bilionu dolarů*. Apple je nejhodnotnější společností na světě, proslulou svými vyspělými chytrými telefony a inovativními zařízeními, které si našly věrné zákazníky ve všech koutech planety. Na druhém místě je technologická společnost Microsoft a třetí příčku drží saúdskoarabský ropný a plynárenský gigant Saudi Aramco. První desítku doplňují společnosti Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla, Berkshire Hathaway, Meta Platforms a TSMC.

Těžký rok 2022 jako překážka

Společnost Apple mohla tohoto milníku dosáhnout dříve, kdyby se jí podařilo vyhnout se obtížnému roku 2022, kdy technologický sektor utrpěl velké ztráty v důsledku řady faktorů, jako jsou problémy v dodavatelském řetězci. Do poloviny roku 2023 cena akcií vzrostla o 49 %, čímž se tržní kapitalizace společnosti zvýšila o více než 900 miliard dolarů. Od začátku letošního roku vzrostly o více než 52 %, což svědčí o příznivém vývoji ovlivněném výhodnými smlouvami nebo zavedením inovativních produktů. Díky umělé inteligenci se technologický sektor v posledních měsících dokázal rychle zotavit z předchozího období.* Integraci této revoluční inovace si užívají i další giganti, jako je Microsoft, Alphabet nebo Meta Platforms, ale Apple se o ní zmiňuje jen ve velmi malé míře a svou pozornost zaměřuje především na náhlavní soupravu pro smíšenou realitu Vision Pro.

Výkonnost akcií společnosti Apple za posledních pět let. (Zdroj: Google)*

Historie poznamenaná revolučními úspěchy

Společnost byla založena 1. dubna 1976 v kalifornském Los Altos a od té doby prošla mnoha významnými událostmi. U počátků společnosti stáli Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. V roce 2000 bojovala o svou pětimiliardovou tržní kapitalizaci, která odstartovala cestu převratných vynálezů. Mezi prvními byl v roce 2001 iPod, který společnosti zajistil celosvětovou pozornost investorů. Další revoluci v technologickém světě přinesla společnost Apple v roce 2007, kdy představila svůj iPhone s dotykovým displejem, internetem a využitím předchozího softwaru iPodu, díky čemuž mohli mít uživatelé všechny tyto vymoženosti v jednom zařízení. V roce 2010 využila popularity tabletů a uvedla na trh svůj produkt iPad. V roce 2015 představila světu hodinky iWatch následované sluchátky AirPods a v předpodzimním období ještě stihla vydat Macbooky s čipem M1. Letošní rok bude definován již zmíněnou náhlavní soupravou pro smíšenou realitu Vision Pro a dalšími vylepšeními stávajících produktů. Apple má do budoucna velké plány a díky široké fanouškovské základně, která buduje celý ekosystém produktů nakousnutých Applem, má dobré předpoklady pokračovat v dosavadním vzestupném trendu hodnoty akcií[1].

Matúš Mahút, analytik spoločnosti InvestaGO

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.