Jsou interaktivní zvukové knížky smysluplnými hračkami pro děti?

Jak učit děti cizím jazykům zábavnou formou?

Jako maminka bilingvních dvojčat jsem ráda pozorovala jak rychle se učí nová slovíčka moje malé dcerky. Když jim byl jeden rok, žili jsme v USA a dcery měly možnosti dívat se na dětské pořady v angličtině a listovat anglickými knížkami.

Sami od sebe začaly brzy napodobovat zvuky a opakovat slova podle dětských pořadů v televizi a opravdu je to bavilo. Nutno podotknout, že jsem s dcerami mluvila česky, můj manžel německy a dcery se dívaly na anglické pohádky.

Zjistila jsem, že pro děti je výborné hodně poslouchat a až potom zkoušet mluvit. Jejich výuka tak probíhala naprosto přirozenou formou.

Kdybych v té době měla interaktivní zvukové knížky pro nejmenší děti dcery by jistě rády objevovaly zvuky a slova v knížce , které by je zajímaly. Bohužel jsem takové interaktivní knížky neměla a tak jsem si nakonec nebyla jista jakým jazykem na dcery mluvit, abych je nepletla.

Nakonec jsem se rozhodla pro češtinu a bylo to správně. Kdybych na ně mluvila anglicky, dcery by pak i na mě mluvily anglicky, protože by to pro ně bylo přirozené. Já jsem však chtěla, aby byly bilingvní.

Bilingvní dítě se učí dva jazyky stejným způsobem a ve stejné posloupnosti, jako se monolingvní dítě učí jeden jazyk. V našem případě se jednalo o tři jazyky. Dvojčata navíc skutečně používají svůj vlastní jazyk, kterému nikdo jiný nerozumí. Mým dvojčátkům proto trvalo dlouho než začaly souvisle mluvit. Někdy jsme zažívaly nepěkné chvíle, protože se často rozčilovali, když jsem jim nerozuměla.

Zprvu jen říkaly slovíčka, kterým rozuměly právě jen ony. Naše komunikace tak za moc nestála a začala jsem se obávat jestli jsou v pořádku, protože procházely stádii nemluvení, neodpovídání, mluvení slov kterým jsem nerozuměla a později míchání jazyků.

To se ovšem dá dobře chápat, protože tak jako se české dítě učí česky, moje dcery se učily ve 3 jazycích a navíc měly svoji dvojčátkovou řeč ve které si spolu rozuměly nejlépe. Vlastně si vytvořily pro určitá slova svoje vlastní výrazy a v tom pokračovaly až do 12 let.

Nejen pro bilingvní děti mohou tedy být zvukové interaktivní knížky s mluvící tužkou skvělou pomůckou a novým zdrojem informací. Navíc všichní víme, že malé děti by neměly sledovat ipady a televizi více než dvě hodiny denně. A mluvící tužka je interaktivné hračka o kterou se dítě bude samo zajímat.

Jaké výhody mají interativní zvukové knihy?

interaktivní knihy pomáhají trénovat jemnou motoriku (přikládáním elektronické tužky na jednotlivá místa v knize si dítě trénuje jemnou motoriku v kombinaci se sluchovým a zrakovým vjemem)

dětské mluvící knihy pomáhají trénovat paměť a logické myšlení (množství her v mluvících knihách je zaměřeno právě na rozvoj paměti a logického myšlení)

knížky se zvuky rozvíjejí řeč a předcházejí logopedickým problémům (Správný řečový vzor je klíčem ke správné výslovnosti , resp. je základem prevence nesprávné výslovnosti. Mluvící knihy využívají celou řadu her, říkanek a písniček podporujících motivaci k mluvení ak rozvoji dětské slovní zásoby.)

mluvící dětské knížky podporují soustředění, koncentraci a trpělivost ( při řešení úkolů je nezbytné poslechnout si celou otázku a přikládat tužku na správné místo v knize)

Kde sehnat zvukové česko-anglické knížky?

Kromě kouzelného čtení od známé firmy Albi rodiče pro své děti mohou letos koupit také novinku na našem trhu - TADA mluvící knihy od méně známé firmy Geniuso ze Slovenska, která tam už přes 10 let také vydává zvukové knihy s mluvící tužkou pro děti již od 2 let v 8-jazycích.

Na českém trhu nyní Geniuso nabízí sérii 7 mluvících knížek TADA, které jsou z českého jazyka jednoduše přepínatelné až do 7 dalších jazyků včetně angličtiny i češtiny a obsahují více než 8500 nahrávek v každém jazyce. Navíc knížky obsahují na 1000 rýmů, 500 her s 3000 otázkami, 250 hádanek a 18 dětských písniček.

Jelikož Geniuso dětské zvukové knihy mají více stran, více zvuků a nahrávek než ALBI knihy, děti v nich neustále objevují a učí se něco nového v kterémkoli z osmi jazyků, které lze v každé TADA knize jednoduše přepínat.

Zvukové knížky pro děti od firmy Geniuso jsou cenově výhodnější volbou jak při prvním nákupu, tak při dalším dokupování knih. Jelikož jsou Geniuso mluvící kouzelné knížky jsou v měkké vazbě, působí skromněji, vypadají spíše jako pracovní sešity než knihy. Komu však záleží více na obsahu než na obálce a tloušťce knihy, ten si je zamiluje hned po prvním přiložení tužky na kteroukoli knihu.

Zvukové knihy od Geniuso se tak stávají nejen zábavným učením ale také skvělou smysluplnou interaktivní hračkou. Mluvící knihy TADA se tak stávají skutečně kouzelným čtením i pro nejmenší děti.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
1
Odeslat správu
Jsem marketingová specialistka se zaměřením na online marketing, ale jako marketingový manager také pomáhám firmám na výstavách v Dubaji. Ve volném čase ráda tvořím články pro webové blogy. Ráda píšu články se zaměřením na marketing, obchod, děti, zábava, zdravý životní styl, ale dokážu zajistit články ze všech oborů. Moje PR Články na zakázku mohou být v českém slovenském, anglickém, italském a německém jazyce.

Chceš vědět, když Lucie Wassmann přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.