Návrat Jacka Ma: Zmírnění čínských technologických restrikcí a dopad na Alibabu

Jack Ma, spoluzakladatel společnosti Alibaba, se podle listu The Wall Street Journal vrátil do Číny poté, co strávil zhruba rok v zahraničí, především v Japonsku.

To by mohlo naznačovat možné zmírnění represí čínské vlády vůči technologickým společnostem a jejich vlivným manažerům. Jack Ma se v Číně téměř neukázal od doby, kdy v roce 2020 ve svém projevu kritizoval čínské regulační orgány.

Po zprávě o Maově návratu akcie společnosti Alibaba (BABA) v Hongkongu nejprve vzrostly o více než 3 %, ale nakonec uzavřely o 0,1 % níže*.

Výkonnost akcií Alibaba Group Holding LTD od jejich uvedení na Hongkongskou burzu. Zdroj: tradingview.com

Americké depozitní certifikáty Alibaba v předobchodní fázi rovněž klesly o 0,1 %. Maův návrat by mohl naznačovat, že pekingská vláda si vzhledem k obavám o širší ekonomiku uvědomuje důležitost vstřícnějšího postoje vůči domácím podnikatelům. To by znamenalo pozitivní vývoj pro akcie Alibaba, které by mohly zaznamenat zisky v důsledku uvolnění omezení spojených s Covid-19 v Číně.

Investoři však zřejmě budou k situaci stále přistupovat s opatrností. V lednu akcie Alibaby prudce vzrostly, když se Ma vzdal kontroly nad čínskou finančně-technologickou společností Ant Group v naději, že si tím připraví půdu pro velmi očekávanou primární veřejnou nabídku akcií společnosti Ant. Od té doby tato očekávání poklesla a agentura Bloomberg uvedla, že IPO společnosti Ant se letos pravděpodobně neuskuteční. ADR společnosti Alibaba se letos zatím snížily o 1,4 %*.

Výkonnost společnosti Alibaba Group Holdings Ltd. ADR za 5 let. Zdroj: tradingview.com

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.