Volkswagen míří s e-automobily do Kanady

Volkswagen si chce zajistit stabilnější pozici na severoamerickém trhu, a proto postaví svůj první závod mimo starý kontinent na výrobu bateriových článků v Kanadě.

Hlavním motivem pro výběr právě této země byla možnost získat dotace z Kanady i ze Spojených států, čímž by Volkswagen získal výhodu na trhu s elektromobily. Továrna se bude nacházet ve městě St Thomas, které má strategickou polohu za řekou Detroit.

Dotace a suroviny táhnou Volkswagen do Kanady

Kanada zřídila mnohamiliardový fond na podporu zelených technologií a jejím cílem bylo právě přilákat nové společnosti vyrábějící elektromobily, které zažívají revoluci. Kromě Volkswagenu si Kanadu jako místo další expanze vybraly společnosti Stellantis NV a LG Energy Solu-tions. Je to proto, že americký zákon o klimatu nařizuje, aby se 50 % komponentů baterií vyrábělo v Severní Americe, takže vozidla mohou získat daňové úlevy až do výše 7 500 dolarů. Kromě toho se v Kanadě nachází mnoho nalezišť surovin potřebných pro výrobu baterií, jako je lithium, nikl nebo spoluslitiny. Pro získání dotace budou muset být baterie vyráběny s minimálním podílem kritických nerostných surovin těžených nebo zpracovávaných ve Spojených státech nebo v zemi s americkou dohodou o volném obchodu nebo z materiálů recyklovaných v Severní Americe.

Velké plány do budoucna

Ačkoli podrobnosti o investicích a velikosti závodu zatím nebyly zveřejněny, plánem Volkswagenu je dostat kapacitu závodu na hranici 20 gigawatthodin. Výstavba závodu je součástí dlouhodobé strategie vytvoření regionálních dodavatelských řetězců v Evropě, Severní Americe a Číně s cílem minimalizovat náklady. Společnost plánuje investovat 180 miliard eur na podporu elektrifikace, z čehož 15 miliard eur bude vynaloženo na baterie a suroviny. Plánuje také zvýšit svůj podíl na trhu s elektromobily a v roce 2025 chce nabídnout cenově dostupný elektromobil za 25 000 eur. Generální ředitel Arno Antlitz uvedl, že do té doby by Volkswagen mohl dosáhnout 20 % svých prodejů v oblasti elektromobility a již nyní do ní investuje dvě třetiny svého rozpočtu.

Vývoj hodnoty akcií

Hodnota akcií společnosti zůstává v posledních pěti letech relativně stabilní. Při pohledu na vývoj hodnoty za poslední rok však můžeme vidět pokles o 15 procent * Během středečního obchodního dne se cena pohybovala na úrovni 128 USD za akcii. Jízda na vlně masivního boomu výroby energetických dílů pro automobily, dotace z USA a Kanady a rozšiřování závodů po celém světě by mohly hodnotu v budoucnu výrazně podpořit.[1]

Výkonnost akcií společnosti Volkswagen za posledních pět let (Zdroj: Google)

Olivia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

*Minutová výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucích výsledků. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Olivia Lacenova přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.