15.3.2023 16:22

Růst podílu sdílených služeb jako špička ledovce

Alternativní taxislužby a sdílená doprava se těší stále větší oblibě zákazníků po celém světě. Broker InvestaGO porovnával, jak se významným hráčům sdílené ekonomiky daří ve střední Evropě.

Také na Slovensku se jim daří expandovat do nových měst a tím oslovovat stále větší množství zákazníků. A stejně jako do Česka k nám míří další alternativní taxislužba, a tak by se počet velkých hráčů měl rozšířit na čtyři.

Přitom Slovensko představuje velice omezené působiště, alespoň co do rozlohy. Působí zde tři velcí alternativci, a to americký Uber, estonský Bolt a české Liftago.

Přestože oficiální čísla neexistují, za jedničku alternativních taxislužeb lze stejně jako v Česku považovat Uber. A to i ve světle faktu, že konkurenční služba Bolt je rozšířena ve větším počtu měst než Uber. Uber se však těší oblibě v Bratislavě, takže má šanci oslovit větší počet klientů. Vycházíme mj. z předpokladu, že obyvatelé hlavního města jsou přístupnější používání aplikací v mobilních telefonech.

Stranou zájmu zákazníků nezůstává ani třetí hráč Liftago. To se však spíše soustředí na přepravu zásilek pro firemní klientelu než na poskytování klasických taxislužeb.

Ačkoli jsou už všichni jmenovaní široce populární, o jejich tržní síle se lze jen dohadovat. Potíž analyzovat trh alternativních taxislužeb tkví v tom, že Uber ani Bolt de facto nesdělují, jak na tom na lokálním trhu vlastně jsou. Víme alespoň, jaké je jejich geografické pokrytí.

Zatímco Uber se zaměřuje na Bratislavu, služba Bolt vedle největších slovenských měst působí i v řadě menších lokalit, celkem v 17 městech. Na zostřující se konkurenci nakonec vydělá zákazník, a tak růst cen těchto služeb v éře dvoumístné inflace je spíše podprůměrný.

Do slovenského i českého rybníčku alternativních taxislužeb má v dohledné době přibýt další. Brzy by se tak Slováci mohli svézt taxíkem polské společnosti iTaxi, která podle listu Rzecpospolita uvažuje o vstupu právě na tyto dva další středoevropské trhy.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.