Temnota jako prastaré zlo, nebo životní pohon? Terapie tmou vás dovede k vytouženému klidu

Nevyjadřuje snad tma prastaré zlo?

Nechrání vás stěny a střecha kolem vás před temnými, neposlušnými živly přírody, které by vám jinak způsobily nevolnost nebo by vám způsobily rakovinu kůže? No jistě, do určité míry ano. Ale většina lidí dostává příliš mnoho ochrany a zdá se, že nevíme, co je pro nás skutečně dobré. Naše životy jsou tak chráněny, že ve skutečnosti onemocníme a onemocníme rakovinou ne kvůli tomu, že jsme vystaveni živlům, ale kvůli nedostatku expozice.

Jak terapie tmou pomáhají v boji proti civilizačním nemocem?

Základní myšlenkou terapie tmou je, že lidské tělo, které je správně signalizováno, se stává zdravějším. Tělo, které nepřijímá včasné signály z okolí, se dostává mimo kontakt se Zemí a stává se slabým a nemocným. Zní to dost divně, že? Proč by náš moderní, chráněný životní styl nebyl dobrý pro naše zdraví? Z pohledu jeskynního člověka jsme my moderní lidé tak slabí a prolezlí chronickými nemocemi, protože jsme tak hýčkáni. Jsme závislí na pohodlném způsobu života, který nedokáže stimulovat naše tělo do stavu pevného zdraví.

Aby bylo naše tělo skutečně zdravé, musí být naše těla častěji vystavena protikladům, které se vyskytují v přírodě: teplo a zima, léto a zima, cvičení a odpočinek, stres a klid, hostiny a hlad...a samozřejmě světlo a tma. Většina z nás si nikdy skutečně neodpočine a když onemocníme zalepíme nemoc nějakými chemickými produkty a jedeme dál. 

Jednoho dne ovšem onemocníme vážnou civilizační chorobou a divíme se proč.Už jsme si vědomi důležitosti fyzického cvičení a odpočinku. Můžeme dokonce vědět, že výhody konzumace velkého množství výživného jídla jsou ještě lepší, když praktikujeme půst. Ale důležitost jiných protikladů, jako je teplo a zima a světlo a tma, zatím naší pozornosti unikla.

To znamená, že dva běžně známé pilíře zdraví, strava a cvičení, nutně nestačí. Potřebujeme pomoc od třetího pilíře: životního prostředí. Lékařská věda bohužel teprve objevuje to, co mystikové vědí po tisíce let. Aby naše těla mohla prosperovat, potřebují ostře kontrastující signály z okolí. Tyto signály regulují naše těla a podněcují nás na nevědomé, buněčné úrovni, abychom zůstali fit. Terapie tmou využívá toho, že za tmy se v našem těle tvoří hormon melatonin a jeho produkce je v noci stokrát vyšší než ve dne.Melatonin je hormon, který váš mozek produkuje v reakci na tmu. Pomáhá s načasováním vašich cirkadiánních rytmů a se spánkem.

Proč bychom měli dělat divné věci?

Pro naše předky jeskynních lidí by normy moderního života – klimatizace po celý rok, neustálý dostatek jídla, umělé světlo po celou noc – nebyly vůbec normální. Byli by vyloženě divní. Nemělo by tedy být žádným překvapením, že mystikové se po staletí uchýlili ke všem druhům podivností (pocení a studené sprchy, hodování a půst, hyperventilace a zadržování dechu, pozorování slunce a meditace ve tmě a další). pokusit se vrátit do našich životů extrémní protiklady.

A proč to dělají? Na znamení našeho těla. Aby nás vrátil zpět do původního vědomí, které jsme ztratili. Může to znít jako špatná zpráva, když vám celostní lékař řekne, že jste nemocní kvůli svému pohodlnému, civilizovanému životnímu stylu. Má pro vás však i dobré zprávy. Abyste se vrátili do původního stavu, nemusíte nutně každý den chodit na vyčerpávající túru do přírody nebo spát každou noc pod širákem. Jednoduše si potřebujete odpočinout, v klidu, o samotě a nikým a ničím nebýt rušeni. Pokud vás v tento moment napadá, že něco takového není možné, musím vás ubezpečit, že to možné je s pomocí zkušených profesionálů, kteří vás ubytují na konci světa a pomohou vám terapií tmou úspěšně projít.

Jak vám pomůže terapie tmou?

Terapie tmou vás dovede nejen k vytouženému klidu, ale pomůže vyléčit i různé civilizační choroby. Smyslem pobytu ve tmě je najití nové cesty a nastartování nového smyslu života. Ve tmě totiž mohou přijít odpovědi na všechny otázky a tak můžete najít i příčinu vašeho onemocnění. Pokud se zaměříte na příčinu nemoci máte velké šance na uzdravení.

Tma na konci světa

Dřevěná chatka pro terapie ve tmě kde vás ubytují je umístěna v chráněné krajinné oblasti Blaník s nádechem samoty a proto se tento projekt nazývá tma na konci světa. Pobyt ve tmě probíhá v dokonale zatemněné místnosti a každý den vám dodají bio stravu a nápoje dle vašeho přání. Chatka pro terapii tmou je postavená ze dřevěných rámů, vyplněná je tepelně a zvukově izolační vatou, která je v podlaze, stěnách i stropu, tloušťkou 20 cm. Právě to zaručuje komfort, stabilní teploty v místnosti a nerušený pobyt, díky odhlučnění zvuků zvenčí. V chatce je masážní sprchový kout i toaleta.

Během terapie tmou můžete meditovat, kreslit, hrát na hudební nástroje, cvičit, zpívat, odpočívat a spát. Můžete dělat to, co vám pomůže se uvolnit a relaxovat. Po ukončení několikadenního pobytu vás vezmou na denní světlo a ukončí terapii. Pokud se vám nabídka terapie tmou líbí, můžete navštívit web tmanakoncisveta kde jsou k dispozici nejen fotografie, ale i sekce: otázky a odpovědi, kde najdete odpovědi na veškeré vaše dotazy.  Dotazy nebo nezávaznou poptávku můžete odeslat pomocí kontaktního formuláře na webu a ochotný personál vám bude rychle k dispozici.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Jsem marketingová specialistka se zaměřením na online marketing, ale jako marketingový manager také pomáhám firmám na výstavách v Dubaji. Ve volném čase ráda tvořím články pro webové blogy. Ráda píšu články se zaměřením na marketing, obchod, děti, zábava, zdravý životní styl, ale dokážu zajistit články ze všech oborů. Moje PR Články na zakázku mohou být v českém slovenském, anglickém, italském a německém jazyce.

Chceš vědět, když Lucie Wassmann přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.