Čeká Teslu optimistická budoucnost?

Na akcie společnosti Tesla byl v poslední době vyvíjen nemalý tlak. Neblahé tržní podmínky a stárnoucí produktová řada situaci pro společnosti komplikují.

Za posledního čtvrt roku klesla hodnota akcií o zhruba 35 %.*

Výkonnost společnosti Tesla, Inc. za 5 let. Zdroj: tradingview.com

Tento fakt je nejspíše jedním z hlavních důvodů, proč top management Tesly přijal opatření, která by společnosti mohla pomoci k lepším výkonům.

Rozšíření výroby je a nadále i bude jedním z hlavních hybných sil ceny akcií směrem vzhůru. Společnost Tesla na Twitteru nedávno oznámila, že má v plánu rozšířit výrobu baterií a nákladních automobilů o továrnu v Nevadě za 3,6 miliard dolarů. Nové závody by měly zároveň zahrnovat továrny na výrobu bateriových článků s kapacitou 100GWh a zároveň by se měly tyto články vyrábět až pro 2 miliony vozidel ročně. Další továrna, kterou má v plánu Tesla postavit, by měla být zaměřena na svůj nový elektrický nákladní vůz - Tesla Semi. V těchto dvou závodech by se měly vytvořit pracovní pozice pro až 3 000 lidí.

Na druhé straně ovšem vznikají obavy ohledně Elona Muska. Nedávno Elon stanul před soudem ohledně svého tvrzení na Twitteru z roku 2018, kde oznámil, že převezme výrobu elektromobilů do vlastních rukou, což znamenalo, že očekává silnou finanční podporu. Háček byl ale v tom, že s potenciálními investory neuzavřel žádné smluvní závazky. Výstupy Elona Muska přímo ovlivňují běh akcií a právě to někdy investory trápí.

Akcie Tesly v minulém roce spadly o více než polovinu, avšak dle předpokladů je zde naděje na růst. Po plném rozšíření produktové řady o Teslu Semi a Cybertruck by mohla být tato naděje naplněna. V tomto roce by mohlo EPS činit příjemných 40 % a o stejná procenta by mohly společnosti vzrůst i tržby, a tím pádem by se měly objevit někde okolo 120 miliard dolarů.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.