Potenciální vítězové a poražení sdílené ekonomiky v roce 2023

Sdílená ekonomika, známá také jako kolaborativní spotřeba nebo peer-to-peer ekonomika, je socioekonomický model, který využívá technologie k propojení jednotlivců a subjektů s nedostatečně využitými

aktivy, dovednostmi nebo kompetencemi s těmi, kteří je hledají.

Zjednodušeně řečeno je tento fenomén postaven na myšlence sdílení zdrojů. Tyto transakce usnadňují online platformy/mobilní aplikace, které umožňují sdílení nepřeberného množství zdrojů, mimo jiné vozidel, bydlení, odborných služeb a dalších hmotných a nehmotných aktiv a komodit.

Prostřednictvím technologickému pokroku transformovala sdílená ekonomika různá odvětví, včetně dopravy, spotřebního zboží, pronájmu domů a osobních/profesionálních služeb, čímž vytvořila nové příležitosti pro podniky a jednotlivce k vytváření, výrobě, distribuci a spotřebě široké škály produktů & služeb.

To vedlo ke vzniku a vzestupu nových obchodních modelů, jako jsou služby na vyžádání; z toho profitují spotřebitelé, poskytovatelé služeb a platforem, nezávislí pracovníci a investoři a narušují se tradiční obchodní modely, jako jsou hotely, taxislužby a kamenné obchody.

Doprava

Jedním z nejlepších způsobů, jak vysvětlit fenomén sdílené ekonomiky, je transformace odvětví dopravy. Uber a další služby sdílené jízdy, jako jsou Lyft a Ola Cabs, poskytují praktickou a cenově dostupnou alternativu ke konvenčnějším způsobům dopravy, jako jsou taxíky a veřejná doprava, a zároveň vytvářejí zdroj příjmů pro řidiče.

V případě Uberu to funguje tak, že když zákazník požádá o jízdu prostřednictvím vlajkové mobilní aplikace, je upozorněn nejbližší volný řidič, který se může rozhodnout, zda požadavek přijme, nebo odmítne, a Uber jen z této služby generuje hromady příjmů.

Za 12 měsíců do 30. září 2022 vygeneroval tento průkopník v oblasti spolujízdy více než 29 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 95 %. Ve třetím fiskálním čtvrtletí roku 2022 společnost Uber překonala očekávání analytiků v oblasti tržeb, když díky růstu cestovního ruchu & zmírnění lockdownů vygenerovala 8,3 miliardy USD.

Spotřební zboží

Společnost zabývající se spotřebním zbožím založená na platformě v rámci sdílené ekonomiky funguje tak, že jednoduše propojuje kupující a prodávající. Mezi přední podniky patří eBay, Depop a OLX, které fungují jako prostředníci, kteří usnadňují výměnu zboží, a umožňují tak prodávajícím vydělávat a kupujícím najít produkty, které hledají.

V případě společnosti eBay to funguje na provizním modelu, kdy prodejcům účtuje poplatek za inzerování & prodej zboží na platformě. Tržby společnosti eBay za fiskální rok končící 30. září 2022 činily 9,7 miliardy USD, což znamená meziroční pokles o pouhých 0,79 %. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 činily příjmy společnosti eBay 2,4 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 5 %. Nedostatky lze přičíst vyšším poplatkům, které eBay účtuje svým prodejcům, což zase odklonilo některé prodejce od oblíbené platformy.

Ačkoli se model sdílené ekonomiky ukázal jako poměrně výhodný pro kupující, prodejce i samotnou platformu, úspěch tohoto obchodního modelu zvyšuje konkurenční bariéry pro tradiční kamenné obchody, protože budou mít problém konkurovat nižším cenám a širšímu výběru, který nabízejí online prodejci.

Pronájmy domů

Sdílená ekonomika je v oblasti pronájmů domů opravdu všudypřítomná a propojuje nájemce a hosty prostřednictvím uživatelsky přívětivých a inovativních platforem. Společnosti jako FlipKey, Outdoorsy a samozřejmě Airbnb prosperují z rostoucí poptávky po krátkodobých pobytech, a tím zneklidňují tradiční hotelový průmysl.

Obchodní model Airbnb je založen na principu sdílené ekonomiky. Jednotlivci mohou pronajmout své volné pokoje, byty nebo domy a poskytnout je ke krátkodobému pronájmu cestovatelům. To umožňuje hostitelům vydělávat na svých nemovitostech a cestujícím získat přístup k cenově dostupnějším a jedinečným možnostem ubytování.

Za dvanáct měsíců končících 30. září 2022 dosáhla společnost Airbnb tržeb přes 8 miliard dolarů, čímž zaznamenala za jeden rok obrovský skok o 50 %. V posledním čtvrtletí se tento inovativní trendsetter těšil z tržeb ve výši 2,9 miliardy dolarů, čímž překonal očekávání analytiků.

Osobní a profesionální služby

Sféra profesionálních a osobních služeb je skvělým příkladem popularizace sdílené ekonomiky. Model sdílené ekonomiky umožňuje poskytovatelům osobních a profesionálních služeb zpeněžit své dovednosti a odborné znalosti flexibilním & efektivním způsobem. Firmy jako Fiverr, Upwork a Task Rabbit se staly lídry tohoto přebudovaného odvětví.

Tyto platformy propojují poskytovatele služeb se zákazníky, kteří potřebují konkrétní služby na základě jednotlivých projektů, čímž se zvyšuje výdělečný potenciál poskytovatelů služeb, protože mají přístup k většímu okruhu zákazníků, kteří vyhledávají konkrétní služby od konzultací až po fakturaci.

Nedávné výsledky společnosti Fiverr byly přinejmenším skvělé – ve třetím fiskálním čtvrtletí roku vygenerovala 82,5 milionu dolarů, což je o 11 % více než v loňském roce. To může být způsobeno tím, že počet aktivních kupujících roste a k 30. září tohoto roku vyskočil na 4,2 milionu.

Vítězové a poražení sdílené ekonomiky

Triumfy sdílené ekonomiky narušily tradiční hráče, jako jsou hotely a lokální taxislužby. V důsledku tohoto nového způsobu sdílení a nedávného prudkého nárůstu služeb na vyžádání zjevně ztratily své podnikání a ziskovost.

Široké přijetí sdílené ekonomiky zvýhodnilo několik vítězů:

1. Spotřebitelé: Sdílená ekonomika usnadňuje a zpřístupňuje lidem přístup ke zboží a službám tím, že je spojuje s jednotlivci nebo společnostmi, které mají zdroje ke sdílení.

2. Nezávislí pracovníci: Některé platformy sdílené ekonomiky umožňují jednotlivcům vydělávat peníze poskytováním služeb nebo pronajímáním svého majetku ostatním. To může poskytnout další zdroj příjmů lidem, kteří jsou samostatně výdělečně činní nebo chtějí zpeněžit majetek, který by jinak zůstal nevyužit.

3. Poskytovatelé platforem: Společnosti, které provozují platformy sdílené ekonomiky, jako jsou Airbnb a Uber, mohou být také hlavními vítězi sdílené ekonomiky. Tyto platformy mohou generovat značné příjmy tím, že si účtují provize z transakcí nebo si berou procenta z nákladů na každou poskytnutou službu.

4. Investoři: Z růstu společností sdílené ekonomiky profituje mnoho investorů. Úspěch některých společností vedl ke značným výnosům pro investory, protože využili rostoucí poptávky po službách podniků sdílené ekonomiky.

Zpracoval tým analytiků - InvestaGO

InvestaGO je registrovaná značka společnosti Wonderinterest Trading Ltd., registrační číslo HE 332830. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF) pod dohledem a regulací Kyperské komise pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16, se sídlem 176, Makariou III Avenue, Paschalis Court, Office 201, 3027, Limassol, Kypr.

Upozornění na rizika:

CFD jsou složité nástroje a je s nimi spojeno vysoké riziko rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. Při obchodování s CFD u tohoto poskytovatele ztrácí peníze 72,97 % účtů drobných investorů. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz. Přečtěte si prosím Obecné informace o rizicích , Dokument s klíčovými informacemi - fyzické akcie , Dokument s klíčovými informacemi - akciové CFD , Dokument s klíčovými informacemi - komoditní CFD , Dokument s klíčovými informacemi - akciové indexy (CFD) , Dokument s klíčovými informacemi - ETF CFD , Dokument s klíčovými informacemi - Forex , Smlouvu o obchodním účtu , Zásady používání souborů cookie , Podmínky používání webových stránek , , Informace o investiční firmě , Zásady kategorizace klientů , Zásady provádění pokynů , Zásady střetu zájmů , Fond pro odškodnění investorů , Postup pro stížnosti klientů , Oznámení o ochraně osobních údajů.

Placená spolupráce

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.