23.1.2023 10:41

Originální bytová svítidla

Osvětlení nemusí být nuda. Nevšední bytová svítidla mohou sloužit nejen jako zdroj světla, ale také originální dekorace. Která zvolit?

Odhalené žárovky

Místo klasického lustru se stínidlem spusťte ze stropu kabel s žárovkou. Je to tak snadné, a zároveň estetické. Důležitá je však volba žárovky. Instalujte retro kousky, které připomínají žárovky typické pro dobu před 50 lety. Spotřeby se již dnes bát nemusíte, dají se sehnat úsporné kousky v klasickém stylu!

Originální stínidla do kuchyně i obýváku

Stínidlo nemusí plnit jen praktickou funkci. Může být zároveň estetickým kouskem, který na sebe přitáhne pozornost v místnosti. Už jste někdy viděli stínidla z lahví, obrácených šálků na kávu nebo půllitrů na pivo, která skvěle pasují do každé kuchyně? Podobné kousky můžete najít například na Bohemia-Design.com.

V obývacím pokoji můžete vsadit nejen na stropní svítidla, ale také na stojící lampy. Ty poskytnou dostatek světla pro čtení nebo při posezení s rodinou. Ani lampa nemusí být nuda. V poslední době jsou velkým hitem lampy vytvořené z kusu velké větve, kterou můžete i nemusíte zbavit kůry a opracovat. Vysokou větev upevněte do stojanu tak, aby byla stabilní. Kolem větve pak omotejte jutové lano s přívodním kabelem, jehož konec nechejte volně viset z větve dolů. Na konec lana umístíme žárovku a originální lampa je na světě. Skvěle vypadá s žárovkou odhalenou i se stínidlem z přírodního materiálu. Jutový provaz můžete použít také k vytvoření netradičního stropního svítidla.

Renovace starých svítidel

Našli jste na půdě stará svítidla, která vás svým retro stylem okouzlila, ale jsou ve špatném stavu? Nechte si je zrenovovat. Většina starších svítidel je vyrobena z lakovaného kovu, takže se na nich zub času podepíše. Vylepšit je můžete sami, klasickou barvou či lakem na kov. Nicméně tento způsob se nemusí osvědčit, pokud povrch nedostatečně připravíte, nebo zvolíte nevhodný produkt k natírání. Skvělou volbou pro renovaci starých kovových svítidel je práškové lakování. S tím vám pomůže specializovaná firma, vaše svítidlo tak bude jako nové a poslouží další roky.

TIP: Některé firmy se lakování drobných kousků nevěnují. Práškové lakování Praha vám však pomůže vdechnout nový život i do krytek kabelů či objímek žárovky!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.