18.1.2023 15:21

SHRNUTÍ VÝHLEDU SPOLEČNOSTI TESLA.INC NA TENTO ROK

Akcie společnosti Tesla se v minulém týdnu během první obchodní seance roku 2023 dostaly pod tlak kvůli slabším než očekávaným údajům o dodávkách za 4. čtvrtletí roku 2022.

Očekávání trhu byla nafouknuta prohlášeními Elona Muska, který opakovaně oznamoval, že čtvrté čtvrtletí bude "epické". Ve skutečnosti však Tesla ve 4. kvartálu dodala rekordních 405 tisíc vozů, což je nicméně i tak pod očekáváním trhu.

I přesto, že 40% růst dodávek vozidel v roce 2022 lze v současném makroekonomickém prostředí považovat za relativně solidní, toto číslo zdaleka nedosáhlo očekávání managementu, který předpokládal téměř 50% růst. Investoři se obávají, že akvizice Twitteru Elonem Muskem odvede jeho pozornost od společnosti Tesla, což by mohlo vyvolat na akcie další prodejní tlak.

Nicméně, Tesla je stále na cestě k uvedení svých hlavních dvou nových produktů, asice nákladního vozu Tesla Semi a vozu Cybertruck. Právě Cybertruck je v současné době vyvíjen v Texasu, kde probíhá i jeho beta verze a zahájení výroby má započít v polovině tohoto roku. V prosinci navíc začaly první dodávky vozu Semi, přičemž prvních několik kusů bylo předáno společnosti Pepsi. I když je zde určité riziko, že Tesla v budoucnosti nedokáže včas plnit své objednávky, což může vyústit v nespokojenost zákazníků, což může vyústit v poptávkový odliv, a to způsobí prodej akcií, je třeba myslet na to, že Tesla se historicky prokázala jako vysoce kompetentní a inovacemi řízený podnik a pokud je řeč o Tesle Semi, je velký předpoklad, že něco takového bude trhem přijato s otevřenou náručí. [1]

Nicméně vzhledem k tomu, že prognózy tvrdí zdvojnásobení hodnoty trhu s elektromobily v následujících pěti letech, což je logicky vyvoláno nejen evropskými tlaky na bezúhlíkovou dopravu, trajektorie společnosti se zdá býti s ohledem na budoucnost slibná.

[1] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a aktuálních očekávání, které mohou být nepřesné, nebo z aktuálního ekonomického prostředí, které se může změnit. Taková prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které se dají těžko předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo implikovaných v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Investago přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.