20.12.2022 14:19

S cenami energií vám pomůže nový dotační program!

V rámci nového dotačního programu s názvem Nová zelená úsporám light, mohou finance čerpat také nízkopříjmové domácnosti.

Jedná se totiž o program, jehož úkolem je pomoct snížit žadatelům výdaje za energie, tedy hlavně za vytápění. Za získané finance je možné zateplit fasádu, střechu či dokonce podlahy. Dotaci lze čerpat také na výměnu oken.

Výhodou je, že není třeba na domě provádět rozsáhlé rekonstrukce, které trvají měsíce. Zažádat si totiž lze o příspěvek na část fasády nebo třeba na dvě zbývající nevyměněná okna. Pokud již nemovitost žadatelů některým z těchto kroků prošla, není to důvodem k zamítnutí žádosti. Naopak, máte-li dům zateplený, můžete program využít právě na výměnu oken, vchodových dveří či zateplení stropu na půdě.

Při zateplení získáte dotaci ještě před realizací

Největší výhodou tohoto inovativního programu je, že finance na zateplení či výměnu oken dostanete ještě před realizací. Doposud tomu bylo naopak - žadatel musel nejdříve opatření zaplatit “ze své kapsy” a teprve po kontrole a schválení byla finanční dotace poskytnuta.

Pokud se tedy vrhnete na zateplení stropu v celém době, dostanete ještě předtím 50 tisíc korun přímo na váš účet. Z těch pak úpravy jednoduše financujete a není třeba šetřit ani si půjčovat.

Jaká opatření lze s NZÚ light financovat a kolik na ně čerpat?

Možná hledáte nějaké další informace, například jak velká má být střecha, jakou plochu domu můžete zateplit a podobně - to v tomto programu nehraje žádnou roli. U Nové zelené úsporám light je totiž jedno, zda zateplujete střechu o 80 nebo 200 metrech čtverečních, dotace je vždy stejná. To usnadňuje celý průběh vyplácení i kontrol. Dalším plusem je také to, že k žádosti není nutné přikládat žádné výpisy o energetické náročnosti budovy, žádné výpočty nebo projektovou dokumentaci.

Čerpání dotací snadno a rychle - poradíme vám jak na to, i s názorným příkladem

Pokud chcete ušetřit až třetinu výdajů za topení, vrhněte se na zateplení. Nejefektivnější je zateplení stropu a zateplení střechy, ale pokud už máte tento krok za sebou, můžete o dotaci požádat na jiné úpravy jako je výměna oken, vchodových dveří nebo zateplení fasády. Díky programu Nová zelená úsporám light zateplíte až 100 m2 stropu za příspěvek ve výši 50 tisíc korun. A pokud máte k zateplení plochu menší, přebytky není třeba posílat nikam zpět!

Kdo má na dotace nárok?

Dotaci z programu NZÚ light můžou čerpat všichni vlastníci a spoluvlastníci rodinných domů nebo nemovitostí určených k rekreaci. Zásadní je, aby byl žadatel zároveň vlastníkem a v dané nemovitosti byl trvale hlášen minimálně od 12.9.2022.

Další pravidla se týkají přímo žadatele - ten totiž musí být buďto:

- starobní důchodce,

- invalidní důchodce ve III. stupni,

- nebo příjemce dávky na bydlení

Jakoukoliv z výše uvedených dávek pak musí pobírat opět minimálně od 12.9.2022.

Příspěvek není určen pro bytové domy.

Jak podat žádost?

Žádost o dotaci si můžete podat elektronicky z pohodlí domova. Potřebujete k tomu pouze bankovní identitu a internetové připojení. Jelikož se program týká také seniorů, může pro ně být vyřízení takové žádosti na první pohled náročné. Pokud i vy patříte do této skupiny, se spuštěním bankovní identity vám pomohou pracovníci vaší banky během chvilky na přepážce. Se samotným podáním elektronické žádosti mohou pomoci mladší a technicky zdatnější příbuzní či sousedé, případně pořádejte sociálního pracovníka nebo obecní samosprávu.

TIP: Kompletní návod na podání žádosti najdete zde.

Ověření oprávněného využití prostředků z dotace

Jak bude NZÚ light kontrolovat, že byly prostředky využity k účelu, za kterým jsou poskytovány? Po dokončení všech prací jednoduše dodáte fotodokumentaci - vyfoťte strop, okna nebo fasádu před a po. Jsou-li některé z konstrukcí skryté (například zateplení stropu), nezapomeňte je vyfotit ještě před zakrytím.

Jaké materiály lze použít - základní parametry

Pokud nevíte, jak požadovanou izolační vrstvu spočítat, můžete se držet toho, že by měla mít polystyrenová vrstva přibližně 30 centimetrů. V případě použití kvalitnějších materiálů stačí jistě menší vrstva, ovšem stále je nutné dodržet předepsaný tepelný odpor.

TIP: Nevíte, pro který typ foukané izolace se rozhodnout? Vyzkoušejte srovnávač izolací.

Závěrečné hodnocení

Nová zelená úsporám light je jedinečný program, který pomáhá na těch správných místech tím správným způsobem. Finance lze získat rychle a jsou určené pro ty, kteří jsou energetickou chudobou postiženi nejvíce, tedy důchodce a nízkopříjmové domácnosti. NZÚ light má pro tyto rodiny připravenou částku 1,5 miliardy korun, proto neváhejte a podejte si žádost co nejdříve!

TIP: Jak ušetřit ještě více? Užitečné rady na úspory v domácnosti se dozvíte v tomto článku.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
2
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.