5.12.2022 10:16

Jak vybrat kvalitní lůžkoviny?

Ke kvalitnímu spánku, který zaručí dokonalý odpočinek, patří bezesporu kvalitní postel, matrace i lůžkoviny. S matrací nám často poradí odborníci na prodejně, ale co takový polštář nebo povlečení?

Proč je výběr kvalitních přikrývek i povlečení důležitý?

Nespavost či jiné poruchy spánku jsou mezi lidmi stále běžnější. Přitom se jim dá předcházet mnoha způsoby, jako je spánková hygiena, psychická pohoda i dobře zařízená ložnice s kvalitní postelí, matrací a lůžkovinami. Polštáře, deky a povlečení z nekvalitních materiálů, staré a nevyhovující může výrazně narušovat spánek, proto je na místě investovat do lepších kousků, které pomohou s udržením krční páteře v optimální poloze, s udržením ideální tělesné teploty, jsou měkké, prodyšné, hypoalergenní a lze je prát při vysokých teplotách.

Materiály hrají prim

Při výběru lůžkovin a ložního textilu je nejdůležitějším faktorem použitý materiál. Pojďme se podívat, z čeho lze vybírat.

Povlečení

U povlečení se nejčastěji můžeme setkat s:

bavlnou

polyesterem

mikrovláknem

Mezi další “materiály” pak patří mikroplyš, flanel, krep či damašek. Každý z nich má své pro a proti. Asi nejoblíbenější je bavlna. Zde se dejte pozor především na gramáž. Nízkogramážní bavlna je nekvalitní, trhá se, vydrží pouze pár praní a prosvítá. Vybírejte povlečení s gramáží vyšší než 130 g/m2.

Prostěradla

Prostěradla bývají nejčastěji ze 100% hladké bavlny - to je klasika, která je vhodná pro spánek v létě i v zimě. Bavlněné prostěradlo může být ve formě plátna, kdy se skládá pod matraci, nebo po okrajích opatřeno gumou pro snazší manipulaci. Mezi další materiály patří froté, které se vyznačuje měkkostí a hřejivostí, je však náchylné na vytažení ok. Oblíbené je i jersey (žerzej), které nabízí to nejlepší z bavlněné plachty a froté - je měkké, savé, odolné a dobře se udržuje.

Polštáře a povlaky

Polštáře a povlaky na polštáře vybíráme také podle materiálu. Povlak by měl být velmi měkký, zejména ženy by na tento parametr měly dbát, protože tím lze předcházet tvorbě vrásek a lámání vlasů. Ideální je saténový povlak, případně přímo hedvábí.

U samotných polštářů nás pak bude zajímat hlavně výplň. Klasický polštář by měl být vyplněn dutým vláknem o vysoké gramáži. Anatomický zase ideálně studenou či paměťovou pěnou.

Deky a peřiny

Peřiny rozdělujeme do tří základních kategorií - na letní, zimní a celoroční. Letní jsou prodyšnější a chladivé, zimní zase zahřejí. Celoroční jsou vhodné po celý rok a mají schopnost regulovat teplotu při spánku, jsou prodyšné a poskytují dostatečný komfort v létě i v zimním období. Peřina by měla být opět vyplněná dutým vláknem, ideální je prošívání, aby výplň držela na svém místě i po vyprání.

Deky by měly být po ruce hlavně v zimě, kdy je třeba se ještě víc zahřát. Lze je použít k přikrytí peřiny, případně místo prostěradla. Na zimu jsou nejlepší hřejivé deky z mikroplyše s vyšším vláknem, v létě se pro lehké přikrytí místo peřiny hodí tenké bavlněné či bambusové deky.

TIP: Chcete vědět více o jednotlivých materiálech lůžkovin nebo jak vybrat polštáře či přikrývky? Přečtěte si tento článek!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.