Americium - nevyčerpatelný zdroj elektřiny pro kosmické mise

Vesmírné cesty s témeř neomezeným zdrojem paliva už nejsou jen sci-fi.

Britští vědci z britské Národní nukleární laboratoře ve spolupráci s týmem z Leicesterské univerzity vyrobili elektřinu poprvé z americia, to jest ze vzácného chemického prvku. Objev může pomoct misím letícím na delší dobu do vesmíru, těm můžou být totiž pomocí nové metody napájeny přístroje až 400 let.

Vědcům v Británii se povedlo vytěžit toto americium z plutonia a využít teplo z tohoto vysoce radioaktivního materiálu k rozsvícení malé žárovky. Tato novinka může pomoct vesmírným misím, které by kvůli náročným podmínkám, které podstoupí nebo velké vzdálenosti od Slunce už nemohly používat jiné zdroje energie, jako jsou třeba solární panely.

Díky novému a dlouhodobému způsobu získávání elektřiny mohou mise v kosmu pokračovat v zasílání důležitých obrazů a dat na Zemi mnoho desetiletí, podstatně déle, než je to v současnosti. O nové metodě, respektive celé škále nových metod, se diskutovalo a diskutuje dlouho. Říká se, jestli nedobydeme Měsíc, Mars a měsíc Europu nedostanene se dál. Tato metoda rozhodně přispěje k překročení dalších milníků.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Johny Fresh přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.