Předvolební kampaň v USA vrcholí

Spojené státy americké čekají v úterý důležité Kongresové volby. Právě ty určí, jakým směrem se bude tato země dále ubírat.

Rozostřené debaty, obrovské mítinky, informační kampaň. USA se právě teď soustředí na událost, na kterou se ostatně zdejší politické strany připravovaly od začátku roku. Jedná se o tradiční prezidentské referendum - americká společnost svou volbou zhodnotí práci současné hlavy státu Joea Bidena.

Jak fungují volby?

Kongres Spojených států amerických je zdejším hlavním zákonodárným orgánem. Jakožto parlament se dělí na dvě části - Sněmovnu reprezentantů a Senát. V obou komorách jsou síly politických stran - demokratů a republikánů - v podstatě vyrovnané. Podstatné je ale to, jak moc dokáže Kongres hlídat kroky prezidenta, jehož pravomoci jsou mnohonásobně větší než u nás. Za pomoci klíčového hlasu viceprezidentky Kammaly Harris se prezidentu Bidenovi dosud dařilo své legislativní návrhy Kongresem protlačit. Pokud by po volbách demokraté ztratili již tak těsnou většinu v obou komorách Kongresu, znamenalo by to pro jeho administrativu zásadní problém. Aktuální průzkumy naznačují, že zatímco v Senátu by se situace změnit neměla, Sněmovnu reprezentantů by mohli ovládnout dosud opoziční republikáni.

Vyhrocená kampaň

Předvolební klání narušilo či ovlivnilo hned několik věcí. Stejně jako Evropa i USA začínají pociťovat následky ekonomické krize, která se odráží do každodenních životů. Velká část republikánů vsadila na kritiku podpory Ukrajiny. Právě Bidenova administrativa dosud poslala do válkou zasažené země podporu ve výši stovek miliard dolarů. Je tedy velmi pravděpodobné, že tento přístup bude po volbách značně omezen. Na druhou stranu nahrála Demokratům situace ohledně interrupcí, které byly Nejvyšším soudem v červnu v několika státech zrušeny a tento verdikt by mohl k volbám přilákat velkou část žen. Strana také slibuje především lepší kontrolu zbraní a ochranu demokracie, kterou příznivci D. Trumpa ohrožují.

Kampaň vyvrcholila sobotními mítinky v Pensylvánii, což je tradičně stát s velkým rozhodujícím hlasem. Na setkání s voliči sem dorazili nejen demokraté Joe Biden a Barack Obama, ale i bývalý prezident Donald Trump. Jeho angažovanost i fakt, že se hodlá opět zúčastnit prezidentských voleb za dva roky, může karty snadno obrátit.

"Pokud chcete zastavit ničení naší země a zachránit americký sen, pak toto úterý musíte volit republikány v obrovské červené vlně," vyjádřil se na jednom z mítinků.

O udržení svých postů budou bojovat dále např. předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi nebo floridský guvernér Marco Rubio. Do Senátu se pak bude volit ve 34 státech. První předběžné výsledky zřejmě budou známy v noci z úterý na středu.

Zdroj: ceskatelevize.cz, aktualne.cz, twitter.com, denikn.cz, instagram.com, novinky.cz, nytimes.com

Obrázky: pixabay.com, Pew Research Illistration, The New York Times

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Tomáš Potůček přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.