Akciím společnosti Alibaba nepomohl ani Si Ťin-pchingův projev. Nadále ztrácejí na hodnotě

Čínský trh se potýká s řadou problémů.

Klesající trh s nemovitostmi, dlouhodobě problematická pozice technologických společností, zhoršující se vztahy s USA i Evropou v důsledku ruské podpory války na Ukrajině. To vše již nějakou dobu tlačí dolů akcie čínských technologických společností v čele s gigantem Alibaba. Podle serveru Investing.com se akcie společnosti na newyorské burze od října 2020 nacházejí v korekci.

Pozitivní nálada

Akcie technologických firem v Číně, včetně společnosti Alibaba, reagovaly pozitivně na komentáře, které před několika dny pronesl prezident Si Ťin-pching během svého významného projevu, který podpořil tento sektor v zemi a přinesl tamním investorům určitou úlevu a naději. Si Ťin-pching zahájil celostátní sjezd Komunistické strany Číny, který se koná každých pět let a na němž se scházejí nejvyšší představitelé země a stanovují plán budoucnosti Číny. Tentokrát se diskuse zaměřily zejména na význam posílení technologické pozice země.

Akcie společností reagovaly růstem

Je to vítaný závan čerstvého vzduchu po obavách, které zde již nějakou dobu panovaly v důsledku zpomalení ekonomiky a boje, který komunistická strana rozpoutala proti technologickému sektoru. Akcie společnosti Alibaba reagovaly bezprostředně po projevu růstem o více než 5 %. Spolu s nimi rostly i akcie dalších čínských technologických firem, jako jsou JD.com, NIO a Tencent.* Růst však netrval dlouho.

Akcie společnosti Alibaba v červených číslech

Koncem minulého týdne se akcie Alibaby na newyorské burze obchodovaly pod 64 dolary za akcii. Před zahájením pondělního obchodování odepsaly více než 3 % své hodnoty.* Negativní nálada na trzích je tak nadále tlačí dolů. Ještě v říjnu 2020 mohli investoři koupit akcie společnosti za cenu kolem 300 USD za akcii. Podle serveru companiesmarketcap.com byla tržní kapitalizace společnosti na konci října 2022 nižší než 169 miliard USD, zatímco před dvěma lety to bylo 818 miliard USD.

Problémů přibývá

Kongres se vůbec nezabýval problémy v zadluženém realitním sektoru, kde je v současné době situace velmi napjatá kvůli výše zmíněnému zpomalení ekonomiky. Situaci zhoršují napjaté vztahy s USA, které souvisejí s vyspělými technologiemi. Na začátku října oznámil americký prezident Joe Biden nová omezení vývozu polovodičů do Číny, včetně zavedení nových licencí pro americké firmy, které budou dodávat čínským společnostem zařízení na výrobu moderních čipů. V podstatě lze říci, že současný spor mezi zeměmi lze také nazvat "technologickou studenou válkou".

Světlo na konci tunelu

Investoři si jsou vědomi, že s investováním do čínských společností je v současné době spojena řada rizik. I když v posledních dnech možná vidíme světlo na konci tunelu, celkově akcie čínských společností zaznamenaly od svých maxim prudký pokles. Společnost Alibaba ztratila za dva roky přibližně 75 % své tržní hodnoty. Dalším varovným signálem je skutečnost, že politická situace nevypadá dobře a v důsledku vztahů s Ruskem Čína oslabuje i vztahy s Evropou, přestože již vyzvala země k mírovému ukončení války.

Olívia Lacenová, analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Olivia Lacenova přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.