2.9.2022 22:36

Zmenšení prsou může trvale vyřešit některé zdravotní problémy. Jak takový zákrok vypadá?

Mnoho lidí, zejména pak mužů, se na operaci redukci poprsí nedívá s moc velkým nadšením. Jedná se ale o zákrok, který může být potřeba, a to nejen proto, aby se ženy cítily lépe ve svém těle.

Příliš velká ňadra mohou způsobovat poměrně značnou bolest a zdravotní potíže. Patříte-li mezi zástupce něžného pohlaví, které takovým problémem trpí, je pro vás určen tento článek. Dozvíte se v něm vše, co o zmenšení prsou potřebujete vědět, než se objednáte na kliniku.

Zmenšení prsou a jeho výhody

Redukce poprsí je zákrok, který řeší nejen estetické ale také zdravotní a psychické problémy. Nejčastěji navštěvují kliniky estetické medicíny s cílem zmenšení prsou dámy, kterým se změnili velikost a tvar poprsí po těhotenství nebo kojení, vlivem výrazné a rychlé redukce hmotnosti, případně při vyšší tělesné hmotnosti, ale také ženy, jež mají předpoklady pro výrazný dekolt v genech. V některých případech může tento problém vést k nepříjemným zdravotním potížím, jako je chronická bolest zad, deformace páteře, a podobně.

Mammaplastika je zákrok, který pacientkám přináší řadu benefitů, jakou jsou:

navrácení sebejistoty a sebevědomí,

vylepšení vzhledu,

eliminaci zdravotních problémů,

zvýšení kvality života,

zlepšení intimního života.

Příprava na zákrok a konzultace

Jelikož se jedná o poměrně velký chirurgický zásah, je potřeba, aby byla klientka před zákrokem zcela zdravá. Před operací vás proto čeká nejprve vstupní konzultace a několik vyšetření. Během prvního sezení s lékařem vám budou předány všechny potřebné informace, domluví se rozsah zákroku a stanoví jeho termín. Předoperační vyšetření pak zahrnuje odběr krve, EKG a sedimentační a chemickou analýzu moči. Pakliže je klientka staršího věku, pošle ji ošetřující lékař také na sonografické nebo mamografické vyšetření prsou. Zhruba 2 až 3 týdny před podstoupením redukce poprsí je potřeba vysadit léky, které zvyšují krvácivost, aby během operace nenastaly komplikace.

Co se bude dít na sále

Po přijetí na sál vám lékař na tělo nakreslí tahy, kudy povedou řezy a jaká část prsní tkáně se bude odstraňovat. Operace probíhá v celkové anestezii a trvá zhruba 2 až 3 hodiny. Během zákroku se odstraní přebytečná kůže, tuková tkáň a část prsní žlázy. Následně dochází k modelaci prsou a přemístění prsního dvorce, u nějž může v případě nutnosti dojít také k úpravě velikosti.

Jednotlivé řezy jsou vedeny kolem dvorců a dále směrem dolů do spodní části prsou, kde vzniká horizontální jizva. Jakmile je dokončena redukce a modelace, do ran jsou umístěny drény, aby krev a tkáňový sekret mohly plynule odtékat, a jsou pečlivě zašity všechny řezy. Ňadra jsou poté vydezinfikována a obvázána sterilní gázou, aby se do zašitých ran nedostaly žádné nečistoty.

Jak probíhá pooperační péče

Po zákroku je vždy nutná hospitalizace na klinice, a to jeden až dva dny. Operovaná oblast může být bolestivá a oteklá. Pravděpodobně se vám na prsou objeví také modřiny. Ty ale postupem času, jak se budou ňadra hojit, zcela zmizí, takže se není čeho obávat. V den propuštění z kliniky jsou odstraněny drény a dostanete speciální stahovací podprsenku, která má za úkol zamezit jakémukoliv pohybu prsou. Kompresní prádlo budete nosit následující dva měsíce, aby se poprsí formovalo a postupně došlo k redukci otoku.

Je potřeba počítat s tím, že budete přibližně dva týdny na neschopence, jelikož pooperační péče vyžaduje delší klidový režim. Také se přibližně dva měsíce vyhněte fyzické zátěži, abyste operované místo nezatěžovaly. Odstranění stehů dnes již většinou není potřeba, jelikož se používají vstřebatelné materiály. Aby jizvy byly co nejméně vidět, je třeba po dvou týdnech klidového režimu začít provozovat jemné tlakové masáže. Lékař vám také doporučí, čím jizvičky mazat, aby se urychlilo jejich hojení.

Tak teď už víte vše důležité o zákroku zmenšení prsou. Dočetly jste se, pro koho je tento druh operace určen a jaké jsou jeho hlavní výhody. Zjistily jste, co obnáší předoperační vyšetření, jak samotná zákrok probíhá i co vás čeká po něm. Nyní už víte, že se není čeho bát, tak se objednejte na nezávaznou konzultaci.

A jaké jsou vaše zkušenosti s redukcí poprsí? Absolvovaly jste podobný zákrok nebo jste o tom alespoň uvažovaly? Napište nám do diskuze, co si myslíte o podobných estetických procedurách, moc nás zajímá váš názor na věc!

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.