2.9.2022 22:31

Opalovací krém pro děti. Jak vybírat?

Tápete mezi nepřebernou nabídkou opalovacích krémů pro děti a nevíte, jak najít ten pravý? Citlivá pokožka malých dětí si jistě zaslouží pořádnou ochranu. Jaké nástrahy vás při volbě čekají?

Tápete mezi nepřebernou nabídkou opalovacích krémů pro děti a nevíte, jak najít ten pravý? Citlivá pokožka malých dětí si jistě zaslouží pořádnou ochranu. Jaké nástrahy vás při volbě čekají?

Sledujte složení

Necháváte zlákat krásným designem výrobku? Popřípadě je rozhodující hlavně to, zda krém se dobře roztírá, krásně voní a na pokožce není vidět? Nebo rozhoduje hlavně cena? Avšak co složení? Zajímá vás vůbec? Popisek bývá psán malým písmem a obsahuje množství složitých názvů. Jenže právě složení byste měli při nákupu rozhodně zkontrolovat. Není třeba se obávat. V podstatě je to docela jednoduché..

Krémy můžeme rozdělit podle toho, zda jsou syntetické nebo přírodní. A také podle toho, jak brání pronikání UV paprsků do pokožky.

Chemické opalovací krémy

Se syntetickými neboli chemickými krémy se řada z nás setkává v klasických obchodech a běžně je nakupuje. Aby skutečně účinkovaly tak, jak mají, je potřeba je použít o něco dříve, než na kůži začne svítit slunce. Proč? K dobré ochraně totiž potřebují být absorbovány pokožkou. A v tom však může být příčina problému. Některé UV filtry ve větším množství totiž nemusí být tělu ne úplně prospěšné.

Ani k přírodě nejsou zrovna šetrné. Bylo dokázáno, že mají neblahý vliv na vodní ekosystém. Jak sladkovodní, tak mořský. Jejich nadměrné množství v některých turistických oblastech je považováno za jeden z faktorů, který přispívá ke špatnému růstu korálů v moři. Zajímá vás, co přírodu ještě ohrožuje?

Na co byste při jejich nákupu neměli zapomenout:

Aby působily, je nutná jejich absorpce pokožkou. Namažte se tedy dříve, než půjdete na sluníčko.

Mohou obsahovat látky, které minimálně dokáží podráždit citlivou dětskou pokožku. O některých UV filtrech se věda domnívá, že mohou působit na hormonální systém. Proto sáhněte raději po těch, které jsou určeny přímo dětem.

Při koupání se smývají a mají negativní vliv na organismy v přírodě.

Přírodní nebo-li minerální opalovací krémy

Tyto krémy fungují na jiném principu. Kůži před slunečními paprsky totiž brání mechanicky. Nanesená vrstva se stane jakousi hradbou, za kterou už se záření už nedostane. Kůže Je o chráněna a zároveň se nic se do těla nevstřebá.

Minerální filtr, který na kůži roztíráte, se skládá buďto z oxidu zinečnatého nebo oxid titaničitého. V případě, že se o pokožku svého dítěte chcete opravdu dobře starat, je příhodnější volit složení s s oxidem zinečnatým. Ten je šetrnější k pokožce i přírodě.

Co je důležité vědět:

Minerály v podobě filtru se do kůže nevstřebají. Není třeba se obávat, že do vašeho těla se dostane něco, co nechcete.

Po nanesení ihned působí. Není potřeba počítat s časovou prodlevou.

Neškodí přírodě.

Jak poznat přírodní opalovací krém

Sledujte na složení. Vždy by mělo obsahovat oxid zinečnatý (zinc oxide) nebo titaničitý (titanium dioxide). Najdete je mezi prvními složkami.

S výběrem vám může pomoci i certifikace. Čím “přírodnější”, tím šetrnější k pokožce. A jak poznat přípravek na přírodní bázi? Třeba tak, že má příslušnou certifikaci. Velmi rozšířené jsou například EcoCert nebo Cosmos Organic. Z těch českých lze jmenovat CKP nebo CKP bio.

Nejlepší ochrana před paprsky je ta, která zahrnuje UVA i UVB filtry

V případě, že si chcete být opravdu jisti, hledejte takový krém které chrání nejen před UVB, ale i před UVA zářením.

Abyste se na sluníčku nespálili, používejte krémy s UVB filtry.

Chcete-li však pro svou kůži udělat něco extra, najděte ty, které mají ochranu i proti UVA paprskům. Toto záření je totiž zodpovědné za to, že pokožka vám bude stárnout rychleji než by měla. A jak zjistíte, že krém pomáhá i proti tomuto záření? Zcela jednoduše. Když najdete na lahvičce nápis UVA v kroužku, je to přesně to, co hledáte.

A jak jste na tom s opalovacími krémy vy?

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu
Copywriter na plný úvazek!

Chceš vědět, když MoniB přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.