Cvičení ovlivňuje nejen fyzickou, ale i psychickou pohodu

Cvičíte a sportujete? To je dobře. Zlepšujete si tím také vaše psychické zdraví.

Sportujete? Ať již běháte, jezdíte na kole, posilujete nebo se věnujete turistice, zvyšujete svou fyzickou kondici a imunitu. Máte radost z pohybu a dobrý pocit, že jste udělali něco pro své tělo. To však není vše, pohyb a cvičení prospívá také vašemu psychickému stavu. To může být ještě prospěšnější než budování svalů.

Proč je vlastně pohyb pro člověka tak důležitý a cvičení obzvlášť? S pohybem je spojen celý lidský život. Zahrnuje širokou škálu pocitů, od těch pozitivních jako pocity radosti a uvolnění, až k negativnějším, jako je únava či dokonce bolest. Pokud člověk tyto pocity překoná, zvýší se jeho odolnost vůči působení okolí, posílí se jeho vůle a člověk bude uvážlivější a trpělivější, takže bude lépe zvládat nejen stres, ale i výzvy, které život přináší. K tomu všemu může významně napomoci právě cvičení.

Cvičení dokáže zlepšit náladu

Kromě toho, že cvičením narůstá člověku sebedůvěra, zlepšuje se mu také nálada. Mizí strach, úzkost a zlepšuje se soustředění. Na cvičení reaguje svalstvo kostry podle toho, jak se mění emoce.

Při negativních emocích se svalstvo stahuje, úleva přináší uvolnění a zlepšuje duševní pohodu. Cvičení dokáže svaly uvolnit střídáním zkracování a protahování jednotlivých partií svalů. A některé druhy cvičení mohou mít velký zdravotní přínos. Například posilování pánevního dna pomáhá významným způsobem ženám s potížemi způsobenými poklesem dělohy. Jiné druhy cvičení se zaměřují například na páteř a její onemocnění či zvyšují pohyblivost kloubů. Důležitá je pravidelnost cvičení, pohyb nemusí být příliš intenzivní, aby navodil pocity pohody, klidu a výrazně zlepšil náladu.

Cvičení posiluje i mozek

Cvičením se také prokrvuje mozek, čímž se více zapojují mozkové funkce, které čistí mozek od informací, vyhodnocených jako zbytečné. Tím se posilují duševní schopnosti.

Jak je to možné? Pokud se u člověka opakuje fyzická zátěž, v mozku proběhnou chemické změny, a ty způsobí zlepšování funkcí, jako je schopnost učení a paměť. Po cvičení se člověk cítí spokojený a má mnohem lepší myšlení. Vše pak ještě umocní kvalitní spánek. I k němu vám může dopomoci pravidelné cvičení ve večerních hodinách. Toto cvičení však nesmí být příliš intenzivní.

Jaká cvičení jsou vhodná?

Váháte, protože nevíte, jaké cvičení zvolit? Důležité je vybrat takovou aktivitu, která by vás bavila a nebudete se k nim muset přemlouvat. Nemusí jít přímo o sport, ale vhodné jsou i některé koníčky, jako zahradní práce. K dalším možnostem patří například jízda na kole nebo rotopedu, plavání, chůze, turistika a také běh. Pozor však na přílišnou námahu, při přetížení se mohou objevit únavové zlomeniny. Pokud zvolíte správnou míru, cvičení vám pomůže snížit hladinu stresu. Mizí negativní emoce, organizmus se dostává do rovnováhy. Glykemický index je stabilní, imunitní systém silnější.

Zvyšuje se sebevědomí, lepší je sebekontrola a koncentrace. Dalším bonusem cvičení je snižování váhy. Intenzita a četnost cvičení je individuální, ale důležitá je pravidelnost. Ideální je cvičit každý den. Ke zklidnění napomůže i jednorázová aktivita, která sníží napětí a pomůže vyrovnat se se stresem. Někdy stačí i pravidelná delší procházka. Důležitá je motivace a schopnost přinutit se k činnosti, která prospěje celému tělu.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když bara.holkova1 přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.