Malá zahrada jako útulné místo pro zábavu i relaxaci celé rodiny

I na malé zahrádce lze relaxovat, jak jí útulně zařídit?

Ať je zahrada velká či menší, vždy je místem, kde můžete trávit volné chvíle a zbavovat se napětí a stresu. Máte pocit, že vaše malá zahrada potřebuje vylepšení, aby relaxaci sloužila ještě lépe?

Je vůbec možné zahrádku s malou plochou ještě více zútulnit? A zařídit ji tak, aby uspokojila potřeby nejen dospělých, ale i dětí? Nemusí jít o žádné převratné zásahy, a přesto můžete zahradu změnit tak, aby uspokojovala potřeby všech členů rodiny. Jak na takovou proměnu? Stačí několik jednoduchých kroků.

Začínáme úklidem

Základem spokojenosti je upravené a uklizené prostředí. Chaos narušuje poklid a estetické vnímání. Dobře si prohlédněte celý prostor. Nacházejí se zde zbytečné věci, rozbité nástroje, staré hračky a harampádí, které překáží? Pryč se vším, co nepotřebujete. Předměty, které jsou v pořádku, můžete darovat, ostatní pak vytřídit a vyhodit. Pak se věnujte trávníku a rostlinám. Stromy potřebují odborně prořezat, suchá tráva a listí vyhrabat. Odstraňte také suché části rostlin. Vyčistěte cestičky, upravte jejich okraje a vyplejte záhony. Pak se posaďte a v klidu si promyslete, jakou zahradu byste vlastně chtěli mít. Po důkladném úklidu budete mít dostatek místa pro své sny.

Pohodlné posezení podle vašich potřeb

Základem pro dokonalý odpočinek je pohodlné posezení pro vás i vaše hosty. Venkovní sestavy nebo jednotlivé kusy venkovního nábytku jsou základem. Dospělí potřebují více pohodlí, rozhodně neuškodí měkké podsedáky a polštářky, které dopřejí potřebnou relaxaci po namáhavém dni.

Řiďte se samozřejmě vlastním vkusem, ale nezapomeňte na praktickou stránku věci. Promyslete si, jestli na zahradě budete pouze sedět u kávy nebo večerní sklenky vína, nebo zda si budete chtít i poležet na lehátku. Rozhodnete-li se na zahradě také pojíst, je vhodné myslet na pořízení většího stolu, lavic, křesílek a židlí.

Zahradní domek je multifunkční

Budete na zahradě trávit čas i za nepříznivého počasí? Pak se vám bude hodit vkusný zahradní domek. Ten si nemusíte stavět sami, vkusné zahradní domky v různých provedeních i velikostech jsou běžně k dostání. Zahradní domek může posloužit i k uskladnění zahradního nábytku, nářadí, dětských hraček a dalšího vybavení. V domku můžete zřídit i malou kutilskou dílnu. Rozhlédněte se po své zahradě a vyberte místo, kde by mohl zahradní domek stát. Zvolte také velikost, která bude odpovídat velikosti pozemku. Vhodnou volbou může být montovaný zahradní domek, který vám ušetří práci i čas při budování.

Nezapomeňte na děti

Aby pobyt na zahradě bavil i děti, musíte prostor přizpůsobit jejich hrám a věku. Menší děti jistě uvítají malé pískoviště, větší zase prolézačky a houpačky. Určitě by však neměl chybět dětský zahradní domek. Bez něj by zahrada pro děti neměla své kouzlo. Jak rodičům, tak i dětem jistě poslouží houpací síť nebo houpačka, populární se stává také hamaka nebo závěsné křeslo. Houpání má uklidňující účinky a dokáže navodit duševní pohodu. Všechny tyto doplňky by měly být na místě, kam nebude celý den pražit sluníčko, aby nedošlo k přehřátí nebo úpalu. Můžete také pořídit slunečník, markýzu či jiný způsob zastínění.

Relaxujte s vodou v zahradě

V žádné zahradě by neměly chybět vodní prvky. Ty přispívají k útulnosti a pohodě místa velkou měrou. Jestliže přes vaši zahradu neteče potok a nemáte dostatek místa na malé jezírko, pořiďte si alespoň kašnu, fontánku nebo ptačí pítko. Vodní hladina a zurčení vody přináší klid a relaxaci a také ochlazení v bezprostředním okolí.

U ptačího pítka můžete také pozorovat různé druhy ptáků. V okolí vodních prvků se daří i rostlinám náročnějším na vláhu. Při volbě rostlin zvažujte své časové možnosti. Pokud nebudete mít prostor pro denní péči, volte zeleň nenáročnou, které bude stačit pouze občasná údržba.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když bara.holkova1 přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.