Táto rastlina nám pomáha pri rôznych zdravotných problémoch napr. pri anémiách čiže chudokrvnosti na zlepšenie zloženia krvi pri arterioskleróze (upchatí ciev), pri ochoreniach sleziny ale aj pri kožných ekzémoch vo forme napr. oleja.
1. Púpavový sirup
Na sirup si natrháme rozkvitnuté hlávky púpavy, bez stopiek. Potrebujeme približne 200 kvetov, ktoré zalejeme 1,5 l vody a necháme deň odstáť. Zmes na druhý deň precedíme. Do výluhu pridáme dva citróny nakrájané na kocky, 1,5 kg cukru (môžeme použiť aj trstinový, či hnedý) a varíme až nezískame sirupovú konzistenciu. Keď sme s konzistenciou spokojní, ešte teplý sirup plníme do pripravených fliaš. Uskladníme v chlade a tme.
Tip: Pre osvieženie môžeme pridať spolu s citrónom medovku, mätu, alebo šalviu.
Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].
Chceš vědět, když Patrik Pjentek přidá nový blog?
Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.