Náhradní pěstounská péče je pro děti vysvobozením

Pěstounská péče nebo adopce - možnost, jak vyrůstat v přirozeném prostředí rodiny.

V současnosti se stává stále častěji, že se o děti nemohou postarat jejich biologičtí rodiče. Tento stav může být jak krátkodobý, tak trvalý, ale v každém případě se taková situace podepíše na psychice dítěte. To by pak mělo být umístěno do některého z ústavů zřízených státem. Takové řešení nikdy nebylo z ohledu dítěte ideální, proto je mnohem lepší umístit dítě do náhradní rodinné péče, která nabízí nejen více forem, ale také blízkost pečujících osob, které děti přijmou takové, jaké jsou, pomohou jim s citovými traumaty a dají jim příležitost zažívat obvyklé rodinné situace. Zajistí tak nejen materiální stránku, ale i tu citovou. Dítě se připravuje na další život a získá mnohem větší šanci být úspěšné. Proto by této formě péče měl dávat přednost i stát.

Náhradní rodinná péče nabízí více možností

Jak funguje náhradní rodinná péče? To záleží na tom, o kterou variantu se bude jednat. Může jít o adopci čili osvojení nebo o pěstounskou péči. Oboje znamená, že dětem, o které se rodiče nemohou postarat, bude zajištěna ta nejlepší možná péče a získají možnost žít ve skutečném rodinném prostředí. Pro každé dítě je potřeba vybrat tu nejlepší možnost podle jeho individuálních potřeb. Přesto u nás stále žije velké množství dětí v dětských domovech nebo kojeneckých ústavech, kde si těžko mohu vytvořit pevná citová pouta k blízkým osobám. Dítě tak získá náhradní rodinu a vyrůstá v co nejpřirozenějším prostředí.

Pěstounská péče a adopce

Čím se od sebe liší pěstounská péče a adopce? Pěstouni se o dítě starají jako vlastní rodiče, bydlí u nich, vychovávají ho a podobně. Dítě mají svěřené do péče, ale nemají plná rodičovská práva. Pokud potřebují využít některé z těchto omezených práv, musí požádat o souhlas rodičů nebo soudní rozhodnutí. Adopce naopak znamená převzetí kompletních rodičovských práv i zodpovědnosti. Dítě pak po osvojiteli dostane také příjmení. Kromě adopce je možná forma opatrovnictví nebo poručenství. Každá z těchto forem se v něčem liší od ostatních a je určena pro speciální případy tak, aby bylo možno postarat se o kterékoli dítě. Zvláštní formou je adopce na dálku, kdy podpoříte vybrané dítě v daleké cizině. Přispíváte na jeho zdravotní péči a na vzdělání, o jeho pokrocích dostáváte písemné informace.

Kdo může adoptovat nebo se stát pěstounem

Pro to, aby se člověk mohl stát osvojitelem nebo pěstounem, musí splňovat určité podmínky. Adoptovat může člověk plnoletý, svéprávný a musí projít řadou šetření a vyšetření, aby bylo zajištěno, že bude dobrým rodičem. Osvojitelem může být jednotlivá osoba nebo manželský pár. Adoptovat lze právně volné děti a starší děti musí s adopcí souhlasit. Pěstounská péče pomáhá dětem překonat dlouhodobě složitá období života v době, kdy vlastní rodina nemůže plnit své základní funkce. Děti zde mohou zůstat několik let, někdy i do zletilosti.

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když bara.holkova1 přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.