Stejně tak se služeb kompresorů běžně využívá také ve firmách a v nejrůznějších provozech. Kompresorů existuje spousta, přičemž se tradičně rozdělují do několika kategorií dle toho, o jaký typ se jedná a kde se standardně využívá.
Hledáte kompresory, které se hodí ideálně do dílny? Pak se vyplatí vsadit na ty olejové. Budete-li pravidelně doplňovat mazivo, zařízení vydrží velmi dlouhou dobu. Mazání není nijak zvláštní, nápadně se podobá tomu, jež se standardně používá ve spalovacích motorech. Díky oleji se olejové páry dostávají do stlačeného vzduchu a pomáhají ušetřit pneumatické nářadí nebo jiné nástroje, jež jsou k danému kompresoru připojeny. Olejové kompresory jsou sice mnohdy hlučnější a méně skladnější, nicméně z hlediska výkonu stojí za to.
Tento typ kompresorů se vyznačuje přítomností speciální destičky disponující těsněním proti nepřiměřené teplotě a oděru. Olejové páry ve stlačeném vzduchu u těchto modelů prostě a jednoduše nenajdeme. Kompresory jsou vynikající pro čepování piva. Výkon takovýchto kompresorů pochopitelně pro gastronomické účely stačí, jiná využití už ale příliš reálná nejsou.
Funguje na principu práce pístu. Ten je podobný jako u spalovacích motorů. Stlačený vzduch je u těchto zařízení vypouštěn do vzdušníku. Při dostatečném množství vzduchu v tlakové nádobě se zařízení vypne a nový vzduch už sem nejde.
Jestliže potřebujete produkovat velké množství vzduchu, vyplatí se tento typ kompresoru. Vzduch míří do různých linek a zařízení, jako jsou třeba stolní pily a jiné. Přístroj funguje na principu točících se šroubů. Jdou proti sobě a vzduch je dokonale stlačen. Využití nasátého vzduchu je velmi efektivní.
Zdroj náhledového obrázku: tongja / Shutterstock.com
Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].
Chceš vědět, když Martin Pružný přidá nový blog?
Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.