Vyberte dokonalý šperk! Tipy nejen pro muže

Chcete-li obdarovat ženu, nabízí se hned několik možností, čím jí uděláte radost. Většina žen nikdy nepohrdne kyticí květin a řada z nich bude mít upřímnou radost i z kvalitní čokolády nebo pralinek.

Ale co vždy ženám spolehlivě rozzáří oči, jsou šperky. Jejich blyštivý lesk je dokáže zcela pohltit a není jediná žena, která by neobdivovala drahé šperky, které nosí hollywoodské hvězdy.

Vybrat ale ten správný šperk pro ženu vašeho srdce může být docela oříšek. Nabídka je totiž široká a řada žen má dost vytříbený vkus a nelíbí se jim jen tak něco. Co byste měli vzít do úvahy a jak vybrat šperky, které oslní a nadchnou? To se dozvíte, budete-li číst dál.

Typ osobnosti

Zvažte, jaké vlastnosti jsou pro obdarovanou typické? Je spíše extrovertní, extravagantní, je ráda středem pozornosti? Nebo se vyhýbá velkým skupinám lidí a nejlépe se cítí jen ve vaší společnosti v nenápadné klidné restauraci? Od tohoto se musí odvíjet typ šperku, který zvolíte. Extravagantní ženy si například potrpí na okázalé prsteny s velkými kameny nebo výrazným designem, jemnější osoby preferují třeba nenápadné náušnice z bílého zlata, které jen příjemně podtrhují ženskou krásu. Pokud si nejste jistí, nahlédněte do šperkovnice a podívejte se, jaké kousky v ní najdete. Snadno také poznáte, zda žena ladí své doplňky spíše do zlaté nebo stříbrné barvy.

Materiál

Jak již bylo uvedeno výše, vhodný materiál závisí na typu šperku a vkusu ženy. Nicméně u šperku je nutné pamatovat ještě na jednu věc. Řada kovů může u citlivých osob vyvolávat alergickou reakci. Náušnice nebo prsteny pak mohou být pro takového člověka prakticky nenositelné. Pokud tušíte, že by to mohl být problém, pak dejte přednost chirurgické oceli, případě stříbrným šperkům s rhodiem.

Tón pleti

O tom, zda bude konkrétní šperk dámě lichotit nebo ne, rozhoduje velmi významně tón pleti. Obecně rozlišujeme dva základní tóny pleti – studený a teplý. Pokud má žena spíše bledší pleť s nádechem do růžova, špatně se opaluje a její vlasy jsou spíše světlejší barvy, pak má studený tón pleti. K tomu nejlépe padnou šperky stříbrné, z bílého nebo narůžovělého zlata nebo platiny. Skvěle budou vypadat i decentní šperky s perlami a diamanty jako jsou safíry, rubíny, granáty, ametysty, smaragdy, opály či akvamaríny a modré topazy.

U teplejšího odstínu pleti se hodí volit žluté nebo růžové zlato, které podtrhne přirozený tmavší odstín pleti a její broskvové tóny. Z perel volte krémově žluté nebo růžové a z drahokamů se soustřeďte na drahokamy olivíny, jantar, korály, tyrkys, citríny, čokoládové a zelené topazy či granáty.

Velikost

Určitě si budete lámat hlavu i s čistě praktickou otázkou – jakou velikost vybrat? Při výběru prstýnku se vyplatí myslet i na to, že výrazné prsteny opticky zkracují prsty a nemusí působit příliš lichotivě. Správný obvod prstenu můžete odhadnout podle jiného šperku, který žena nosí, případně zvolit nějakou univerzální velikost, která se dá později upravit.

U řetízků obecně platí, že pro štíhlejší ženy a dívky volíme délku 42–45 cm, pro silnější cca 50–55 cm. U náramků může být situace zase trochu komplikovanější, jelikož ženské zápěstí může být velmi úzké i u dam, které jsou silnější. Většinou se však uvádí, že pro štíhlejší dámy volíme délku 17–20 cm, pro silnější ruku volíme 20-23 cm. I náramky a náhrdelníky lze poměrně jednoduše zkrátit, takže se není třeba bát, že šlápnete úplně vedle.

Nechte si poradit

Nespoléhejte se jen na vlastní síly. Není snadné zorientovat se v široké nabídce, zvlášť pokud neoplýváte zrovna tím nejsilnějším estetickým cítěním. Naštěstí na to ale nejste nikdy sami, v obchodech pracují vyškolení pracovníci, kteří své práci většinou velmi dobře rozumí, znají poslední trendy a dokážou vám pomoci vybrat ten pravý šperk přesně pro vás a ženu vašeho srdce.

Zdroj náhledového obrázku:

Ayman alakhras / Shutterstock.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Martin Pružný přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.