Pánský šatník by měl být minimálně stejně promyšlený jako dámský. Jak je na tom ten váš?

I když se to tak možná občas může zdát, oblékání a styl rozhodně nejsou jen výsadou žen. Hezky se oblékat a nosit kvalitní kousky, které vám lichotí, by měli i muži.

Právě u nich může oblečení udělat obrovský rozdíl v tom, zda budou vnímáni jako uhlazení elegánové, nebo poněkud ušmudlaní mimoni, kteří nemají o módě ani ponětí.

Jaké kousky by v pánském šatníku neměly chybět a jak vybírat pánské oblečení, které se hodí k vám i vašemu stylu? To vše se dozvíte, budete-li číst dál.

Sázka na jistotu – košile

Stejně jako ženy by měly mít ve svém šatníku tzv. malé černé, univerzální kousek, který vynosíte do divadla i na rande, pak mužům nesmí chybět široký výběr kvalitních košil. Zapomeňte ale na ty s divokými vzory a barvami a soustřeďte se spíše na kvalitní kousky z lehkých a prodyšných materiálů v základních barvách. Můžete volit různé střihy dle vaší postavy, ale vždy se soustřeďte na to, abyste vybrali správnou velikost. Košile vám musí pohodlně sedět v ramenou, musíte bez potíží zapnout knoflíček u krku a rukávy nesmí jít za zápěstí. Pro úplné fajnšmekry rozhodně není od věci nechat si alespoň jednu bílou košili nechat ušít na míru – rozdíl poznáte okamžitě. Vyhněte se košilím s krátkým rukávem – tento podivný trend už dávno vyšel z módy a nošením takového kousku si příliš dobré jméno neuděláte.

Něco teplejšího na zimu

V šatníku byste měli mít alespoň tři svetry v základních barvách – určitě se bude hodit černý, šedý, tmavě modrý nebo béžový. Tyto barvy se snadno kombinují skoro s čímkoliv a lehce je tedy oblečete nejen ke svým tričkům, ale i košilím. Pánské mikiny by vám také v šatníku neměly chybět, ale pamatujte, že je to ryze volnočasový kousek, který se skutečně hodí zejména na posezení s přáteli nebo sportovní aktivity. Vždy ale vybírejte oblečení, které je spíše tenčí a dá se dobře vrstvit. Namísto umělých materiálů kupujte bavlnu nebo vlnu, které dlouhou vydrží a v zimě skutečně zahřejí.

Padnoucí kalhoty

Na rozdíl od žen jsou muži poměrně omezeni ve výběru spodního dílu oblečení. O to více ale mohou do těchto kousků zainvestovat. V šatníku muže by neměly chybět jak různé barvy společenských kalhot, které se dají vhodně kombinovat s košilí nebo svetrem, tak také volnočasové džíny. Namísto roztrhaných a vyšisovaných kousků ale dejte přednost kvalitnímu stálobarevnému denimu, který vám perfektně sedí. Pamatujte i na to, že správný gentleman nechodí do společnosti ani v tom největším horku v kraťasech. Raději zvolte lehké plátěné kalhoty například ze lnu.

Na formální události

Mnoho mužů má doma jeden oblek, ještě od maturity nebo ze svatby, který jednou za rok vytáhnou na nějakou příležitost. To ale samozřejmě není ideální stav. Na ne všechny příležitosti se totiž hodí jeden a ten samý oblek. Zatímco do divadla je vhodnější vsadit na černý, klasicky střižený oblek, oblečení na akci s firmou nebo obchodními partnery by přeci jen mohlo být uvolněnější. Skvělý je třeba úzce střižený modrý oblek, doplněný vhodnými doplňky – a budete za elegána i lamače dívčích srdcí.

Bez doplňků to nepůjde

Ženy nosí kabelky, šperky, klobouky, šátky a nejrůznější cetky, muži to mají jednodušší, ale o to pečlivě musí volit. Mezi základní doplňky muže patří kvalitní hodinky a kožený pásek. Pokud potřebujete i nějakou tašku, zapomeňte na batoh nebo sportovní taštičky přes rameno, ale pořiďte si elegantní koženou tašku, která vám nebude kazit styl. Neměla by vám také chybět sbírka kravat, které ladí k vašim košilím. Dnes už se kravaty běžně do práce nenosí, ale stejně je dobré sledovat módu a pravidelně doplňovat svou sbírku u nové kousky. Dnes se nosí jednobarevné užší kravaty, zapomeňte na divoké květinové vzory, které působí poněkud neformálně.

Zdroj náhledového obrázku:

G-Stock Studio / Shutterstock.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Martin Pružný přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.