I na dovolené ve skvělé formě! Zůstaňte fit díky těmto snadným trikům

Také už se nemůžete dočkat, až konečně zaklapnete notebook v práci, hodíte plavky do kufru a vyrazíte na zaslouženou dovolenou?

Mnohým lidem, kteří si hlídají postavu, však dovolená dělá vrásky na tváři. Podaří se vám udržet vaše úsilí nebo se vrátíte zase s pár kily navíc? Odpočinek nemusí znamenat to, že hodíte za hlavu všechna vaše dobrá předsevzetí, ale zároveň není nutné se nijak zvlášť stresovat. Jde to, pokud budete dodržovat pár základních tipů.

Usínejte brzy, vstávejte brzy

Na dovolené si máte odpočinout, to je jasné – ale vyspávání do deseti vám nepomůže. Raději se soustřeďte na to, abyste si šli lehnout brzo, naspali skutečně 8 hodin a ráno vstávali brzy. Tak si užijete dovolenkové dny na maximum, a ještě stihnete dodržovat svůj režim. Během kvalitního spánku navíc pálíte kalorie, takže se ráno vzbudíte příjemně lehcí a odpočatí. Pokud ostatní vstávají později, využijte ráno ke krátkému běhu, protažení nebo lehkému posilování. Zařaďte zejména cviky na břicho, cviky na stehna a zadek a posilněte i jiné problematické partie. Stačí pár minut a hned si můžete vyrazit na vydatnou snídani s lepším pocitem.

Vodní sporty

Je teplo, slunce pálí, tak proč nevyrazit k vodě. Právě vodní sporty mohou být vítaným zpestřením vašeho pohybového režimu. Ať už jde o plavání, paddleboard, surf, nebo třeba veslování, u všech těchto sportů dáte svému tělu pořádně zabrat, a navíc je to skvělá zábava kterou si užijete i v partě kamarádů. U vody ale rychle vyhládne, tak mějte vždy po ruce zdravé svačinky. Zapomeňte na čokolády a sušenky. Raději využijte slevy na výživové doplňky a pořiďte si třeba proteinové tyčinky či koktejly, nebo sáhněte po nízkokalorických snackech, které obsahují zdravé suroviny. Na pláži si také nebojte dopřát exotické ovoce, ale pozor na množství. Obsahuje totiž hodně cukru.

Doplňujte tekutiny

V létě se vyplatí dodržovat pitný režim nejen kvůli riziku dehydratace. Časté pití vám také pomůže zahnat zbytečný hlad a chutě na sladké. Navíc svému tělu dodáte potřebnou tekutinu na regulování tělesné teploty. Vyhnete se také bolestem hlavy nebo jiným nepříjemným příznakům horka. Zapomeňte ale na sladké limonády, přednost dejte obyčejné vodě neb neslazenému čaji. Vyplatí se nakoupit si také iontové nápoje, které vám pomohou udržovat tělo hydratované a s dostatkem důležitým minerálů. Využijte třeba slevové kódy do obchodu Insportline, kde máte velký výběr nejrůznějších produktů.

Pozor na alkohol

Možná se bojíte spíše zmrzliny nebo jídla v restauracích. Ukazuje se ale, že lidé na dovolené hřeší zejména tím, že konzumují až přespříliš alkoholu. Vychlazené pivo je na pláži opravdu skvělým společníkem, ale ani s ním to není radno přehánět. Pokud už si chcete skleničku dopřát, opravdu pečlivě vybírejte to, co si dáte. Zapomeňte na sladké drinky plné sirupů a džusů, raději si dopřejte pivo, vinná střik nebo gin s tonicem. Alkohol je velmi kalorický, ale také povzbuzuje chuť k jídlu, takže je to nebezpečí dvojnásobné.

Nestresujte se

I když se vyplatí dodržovat všechny výše uvedené rady, stejně je vůbec nejdůležitější především si odpočinout, nestresovat se a vypnout alespoň na chvíli ten shon našeho života. Vaše úsilí o hezkou postavu a zdravé tělo je sice chvályhodné, ale pokud by to mělo znamenat, že se na dovolené vůbec neuvolníte a budete se strachovat z každé zmrzliny, pak to za to rozhodně nestojí. Na dovolenou jeďte vybaveni zdravým jídlem, na které jste zvyklí, ale nebojte se dopřát si běžné menu v restauraci. Psychika hraje velkou roli a pokud se budete celou dobu jen stresovat, vrátíte se domů ještě méně odpočatí, než jste odjížděli. A to za to přeci nestojí, že ne?

Zdroj náhledového obrázku:

NDAB Creativity / Shutterstock.com

Text je součástí Refresher blogu, není redakčním obsahem. Administrátory můžete kontaktovat na [email protected].

Ohodnoť blog
0
Odeslat správu

Chceš vědět, když Martin Pružný přidá nový blog?

Zadej svůj mail a dostaneš upozornění. Kdykoliv se můžeš odhlásit.